Francia krémes
2007.04.30. 11:30
majdnem olyan, mint a cukiban
Leveles tészta hajtogatás nélkül
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg margarin
egy csipet só
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, és 12 órán át pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk, és tetszés szerinti formában felvágjuk, megtöltjük. A leveles tészta mirelit formában is kapható. A levelestészta receptjét megtalálod korábban irt válaszaimban, a vaniliakrémet mellékelem.
Vaníliakrém Hozzávalók : 4 db vaníliaízű pudingpor 10 evőkanál cukor 3 csomag vaníliáscukor 1 dkg zselatinpor 10 db tojásfehérje 6 evőkanál porcukor Elkészítés : A zselatinport beáztatjuk 2,5 dl vízbe, a pudingporokat összekeverjük a cukorral, a vaníliáscukorral, majd a zselatin oldattal simára keverjük. Ezután hozzáadunk 7,5 dl forrásban lévő vízet, majd felfőzzük a pudingot. A tojásfehérjéket felverjük egy kissé, hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, amig kemény habot kapunk. A fehérjehabot a még meleg pudingba lazán belekeverjük és a krémmel még melegen megkenjük a krémeslapot, majd a másik lapot előre kockára vágva ráhelyezzük.
A francia krémes egy olyan változat, amikor a fele a krémnek vaniliakrém, a másik fele tejszinhab. A felső lapot fondanttal vonják be. A tetejére nem karamellmáz kerül, mert a kramellizált cukor, ha megdermed egy kemény, törékeny bevonatot ad.
Francia krémes A francia krémesnél is két vékony lapot sütünk leveles tásztából, de a vanília krémnek csak a fele mennyiségét készítjük el és ezzel az alsó lapot megkenjük. 5 dl tejszínből kemény habot verünk, majd rásimítjuk a kihült krémre. /én növényi tejszint használok, mert garantáltan felverhető/ Ezután rátesszük a másik lapot, amelyet 20 dkg cukorból készült, erős feketekávéval festett fondanttal bevonjuk. Fondant készítés : 25-30 dkg kristálycukorhoz 1-1,5 dl vízet adunk és néhány csepp ecetet, majd keverés mellett melegítjük, amíg a cukor feloldódik. Forrás közben már nem szabad keverni, de az anyagnak folyamatosan forrnia kell. A szirup eleinte habosan fő és gyorsan szétpattanó buborékokat vet. Ahogy sűrűsödik az oldat, a felszinen egyre nagyobb buborékok lesznek, amelyek hólyagosak, de nem pattannak szét. A főzési idő néhány perc. Az állaga akkor megfelelő, ha sziruppból kivett mintát vízbe cseppentve, az a vízben összeáll, golyót formál. Ekkor ízesíthetjük 1-2 kanál kávéval, kakaóval, aromával, majd az edényt levesszük a tűzről. A szirup tetejét egy kevés vizzel meglocsoljuk és kikeverjük. Ezután gőz fölött melegitve, addig keverjük, amig olvadni kezd. Csak langyos legyen /kb. 40 C/ és olyan sűrű, hogy a kanalat bevonja. Ha túl sűrű egy kevés vízet adhatunk hozzá. A fondant ezután a tésztalap közepére öntjük és széles késsel szétkenjük, a szélei hagyjuk lefolyni. Óvatosan dolgozzunk vele, mert gyorsan szárad. Bevonás elött, az olvasztáskor adhatunk hozzá egy kávéskanálnyi tojásfehérjét ettől fényesebb lesz.
|