Hordós savanyúság
régi családi recept
(30 és 50 literes, műanyag, zárható fedelű edényekbe)
Ebben a receptben az a nagyszerű, hogy nem kell egyszerre belerakni a hozzávalókat, hanem ahogy érnek a kertben, ill. jelennek meg a piacon, folyamatosan lehet pakolgatni bele a zöldségeket. Akár egészben, akár szeletelve is savanyíthatóak. Lehet vegyesen, vagy csak egyféléből készíteni.
A vizet sem kell felforralni, sima csapvíz is jó hozzá. Timsót, borkénport, citromsavat patikában, vagy mezőgazdasági boltban lehet beszerezni.
A hozzávalókat az edénybe rakjuk. Jól összekeverjük. Ez az alaplé. A cukor és só teljesen olvadjon el. A tiszta, mosott savanyítani valót folyamatosan kell az edénybe rakni, ahogy a kertben érik. Néha össze kell keverni.
Savanyítható:
- egészben: uborka, édes vagy csípős almapaprika , hegyes erős paprika, cseresznyepaprika, zöldparadicsom
- káposzta szeletelve, csalamádé
- Patiszon, hagyma, karfiol, kisdinnye, sárgarépa (lehet karikára vágni, ha túl nagy)
Hozzávalók:
30 Literes hordóhoz
15 liter víz
1,5 kg cukor
75 dkg só
1,8 liter 10%-os ecet
5 dkg timsó
2 dkg citromsav
2 dkg babérlevél
2 dkg borkénpor
6 dkg Na-benzoát
3 dkg szemesbors
Ízlés szerint koriander- és mustármag, kapor
Aljára meggylevél, torma
50 Litereshez:
25 liter víz
2,5 kg cukor
1,25 kg só
3 liter 10 %-os ecet
8 dkg timsó
3 dkg citromsav
3 dkg babérlevél
3 dkg borkénpor
9 dkg Na-benzoát
5 dkg szemesbors
Ízlés szerint koriander- és mustármag, kapor
Aljára meggylevél, torma
|