Morzsoltkás kenyér
2007.11.15. 10:18
retro
Hozzávalók:
A morzsoltkát előző nap beáztatom 5 dl vízbe.
Másnap sűrű szitán át leszűröm, visszapótlom 5 dl-re.
Hozzákeverek 2,5 dkg élesztőt elmorzsolva, kb 30 dkg lisztet, 1,5kk cukrot, csipet aszkorbinsavat, 2 ek burg.pelyhet. Jól összekeverem.
Kb 50 percig lefedve hagyom érni. Ekkor beleöntöm abba az edénybe, amiben dagasztok, vagy a kenyérsütőgép üstjébe.
Hozzáteszem a maradék (50 dkg lisztet), és kb 0,7 dl langyos vízben elkevert 3 kk sót, 3 cl olivaolajat. Bedagasztom. Keresztben bevágom.
Kb 50 perc múlva, amikor duplájára kelt,
formázom, rögtön bevágom, és az edényben lefedve kb 50 percig utoljára kelesztem.
Technikai okok miatt (lemerült a fényképezőgépem), a tegnapi csak idáig van meg.
Innen a mai képekkel folytatom:
Bő fél óra múlva:
A kelesztés utolsó 5 percében le szoktam egy kicsit spriccelni vízzel.
Előmelegített 220-230 fokos sütőben 50 percig sütöm, majd kiveszem az edényből, és tepsin sütöm még 10-15 percig.
Még forró, de már hallhatóan "beszélget" velem, ahogy a pékek mondják :)
10 perc sem telt el, már ilyen cserepes
Félóra múlva
Másnap reggel felvágva a bélzete
|