Morzsoltkás zsemle
2007.11.15. 10:29
szuper cserepes
Hozzávalók:
(8-10 db zsömléhez)
-
50 dkg liszt (10 dkg fehér tönköly, 20 dkg BL80, 20 dkg BL55)
-
2,5 dkg élesztő
-
3,5-4 dl víz
-
1 kk barnacukor
-
csipet aszkorbinsav
-
1 ek burg.pehely
-
2 kk só
-
szűk marék morzsoltka (kb 2 ek)
-
3 cl olivaolaj
Az őrölt morzsoltkát belerakom 2,5 dl langyos vízbe, hozzáteszem az elmorzsolt élesztőt, cukrot, aszkorbinsavat, burg.pelyhet, annyi lisztet, hogy galuskatésztánál hígabb massza legyen (kb 20 dkg) Jól összekeverem. Hagyom állni 20-30 percig, míg jól felfut.
Mostanság sokkal erősebb morzsolkatésztáim sikerednek, ezért most már csak a morzsoltkát áztatom be langyos vízbe, sűrű szitán át leszűröm, a vizet visszapótolom hozzá, és csak ezt a lét hasznánlom fel a kovászhoz.
Ezután rakom hozzá a maradék lisztet, 1,5 dl vízbe beáztatott sót, és az olajat.
Bedagasztom. Kelesztem. Kb 20 perc múlva egy kicsit visszadagasztom, majd hagyom még 40 percig kelni.
Tulajdonképpen eddig majdnem úgy kell csinálni, mint a kenyeret, a kelesztési idő rövidebb.
Megkelve kiborítom a deszkára, és 8 db gombócot formázok. Belerakom a sütőedénybe, ahol még kb 30-40 percig hagyom kelni. Sütés előtt megpsriccelem vízzel, és lefedve 220-230 fokon megsütöm.
még forró, cserepesedik
felvágva. Kicsit bénán vágtam fel, de nagyon jó puha bélzete van.
Kisült a második adag is, ez még szebb lett.
|