Kenyérsütés, Házikenyér sütőben, Receptek, Kovász, Kovászmag, Morzsoltka, Kelt tészta, Sütemény
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Tudástár (kovász, kovászmag, morzsoltka)
Tudástár (kovász, kovászmag, morzsoltka) : Riport egy pékkel

Riport egy pékkel

  2007.11.15. 10:54


Egy élet kenyere
Rábai Gábor pék az ötkilós vekniről és a tésztaszobrászatról

 

 

– Milyen volt azoknak az ötkilós kenyereknek az íze, illata?
– Abban az időben mindenre megvolt az az idő, ami kellett. A kovásznak például nyolc órát kell állnia, mert a lisztben az élesztő és a víz hatására csak ennyi idő után alakulnak ki azok az ízaromák, ami miatt sorban állnak az üzletünk előtt. A sót csak ez után szabad beletenni. Az anyukámfajta kenyérnek legalább egycentis volt a héjszerkezete, sötétbarna volt a színe, majdnem fekete. Ezt a héjat kicsit lekapartuk a kés hegyével, és egy hét után is friss volt, nem fonnyadt meg, nem is morzsálódott. Ma is lehetne ilyen kenyeret csinálni, de úgy felgyorsult ez a világ, hogy se kivárni, se megfizetni ezt már nem tudnánk. 1978-ban, amikor az ipart kezdtem, akkor fél kiló élesztővel csináltam három mázsa kenyeret, ma négy kiló élesztővel ugyanennyit.

 
– Az, hogy a gabona honnan való, hogyan őrlik, meghatározza a kenyér minőségét? 
– A pihentetett liszt a legjobb. Őrlés után tehát legalább 3-4 hétig állnia kell. Csak olyan malommal tartom a kapcsolatot, ahol ezt is betartják, és ahol kiváló a minőség. Ócsáról, Fehérvárról, Orosházáról hozatom a lisztet. 


– A mostani zsömlék miért olyan rosszak? Föl se lehet vágni, üres a belseje.
– Pólus kovász kell bele – ezt én is a régi pékektől tanultam –, ami egy híg, rövid érésű kovász. Ezáltal jó sűrű lesz, és van mibe beleharapnia az embernek. Egyébként a kenyér külsején látszik, hogy szeretettel csinálták-e, vagy sem. Vetéskor, tehát amikor ráborították a szakajtóból a lapátra, meg kell mosni a kenyeret. Aztán látni kell, milyen állapotban van, bírja-e a vágást, vagy csak a szúrást. Mikor már késznek látjuk, egyet ki kell venni, két ujjal meg kell kicsit ropogtatni, és ha s?r? a ropogása, akkor belül is jó. A kemencéből való kivételkor is meg kell mosni, ettől lesz szép, fényes. Mikor rátesszük a kenyeres kocsikra, akkor elkezd beszélgetni a kenyér. 
– Ezt hogy érti?
– Úgy, hogy mikor kezd kih?lni, a héjszerkezet megfeszül, és a kenyerek maguktól elkezdenek ropogni. Erre péknyelven azt mondjuk, beszélgetnek a kenyerek. 
– És ha nem, tehát ha csend van?
– Akkor ott valami technológiai hiba van. Vagy a kovász, vagy a receptúra körül baj van. Tudja, ahány pékség, annyi recept.


– Akkor mondjon egy jó receptet!
– Egy kilós kenyérhez kell 75 deka liszt, két deka só, két deka élesztő és víz, amennyit fölvesz. Orosháza környékén csinálják a legjobb fajta kenyereket. Ott van a legjobb sikértartalmú búza az országban. Egyébként minden pékáru abban az országban a legjobb, ahol azt legelőször kitalálták. Ausztriában a barna kenyér sokkal jobb, mint nálunk, sokkal jobb az enyémnél is. Elkértem a receptjüket, de mégse tudom kihozni azt az ízt, amit ők. A magyar fehér kenyérnek viszont sehol nincs párja. 

– És minek van ilyen alkoholos illata?
– Jöjjön errébb. Látja, itt érik a kovász. Most kezd kicsit a liszt visszaesni, még kétszer felpúposodik, és akkor lesz jó. Az érési folyamatnak van ilyen alkoholillata.

 

 
számláló
Indulás: 2006-12-22
 
látogató nézelődik
 
 
 
 
 

Clicky Web Analytics Clicky
www.bundik.gportal.hu

PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA///PREKAMBRIUM.GPORTAL.HU /// PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO.GPORTAL.HU ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    "TEKERJ VISSZA" - RÉGI KERÉKPÁROK IDÕSZAKI KIÁLLÍTÁSA - BAJA TÜRR ISTVÁN MÚZEUM    *****    Naruto rajongói oldal! Felkerült John Man Ninja címû könyvének elsõ fejezete. Olvass, Filmezz, Tanulj!! KONOHA.HU    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    Velaris, a második otthonom Fanfictionból új rész került fel    *****    NSYNC - Ha nosztalgiáznál, vagy érdekel,mi történik most a ByeByeBye elõadóival, akkor nézz be - NSYNC    *****    Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT