Ahogy a nagyi csinálta
2007.11.15. 10:54
Fehér kenyér 1 kg
(kovásszal, ahogy a „nagyi” csinálta)
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 0,8-1 dkg só, kb 4,5 dl víz, 1,5– 2 dkg élesztő
Kovász elkészítése: 30 dkg lisztből, az élesztő háromnegyedéből, és 2 dl víz hozzáadásával készül, amit egy mély tálban letakarva 8 órán át hagyjuk pihenni, érni.
A beérett kovászhoz hozzáadjuk a maradék alapanyagokat és simára dagasztjuk a tésztát. Háromszor 15 perc pihentetés után (közben kétszer átgyúrva) megformázzuk a kenyeret , tetszés szerint gömbölyűre vagy hosszúkás formára és sütőlemezen kelni hagyjuk egy meleg helyen nagyjából másfél órán keresztül. Időnként vizes ecsettel kenjük meg a felületét, hogy ne száradjon ki. Sütés előtt 2-3– szor megvághatjuk a felületét hogy ne repedjen ki, és lekenjük vizes ecsettel
Sütés: A gőzzel telített forró (250oC) sütőbe rakjuk és 35-45 percig sütjük, hogy szép barna legyen. Ha megsült, ismét kenjük be vízzel. Ettől szép fényes lesz a friss kenyerünk héja.
Nemrég találtam ezt a receptet. Egy kicsit más, mint ahogy eddig én készítettem. Nagyon megtetszett. Nemsokára kipróbálom, és leírom a tapasztalataimat is róla.
Kicsit módosítottam a recepten, és kipróbáltam, Nagyikenyér lett a neve.
|