Komlós korpa
2007.11.15. 10:55
Mostanság komlós-korpás morzsoltkát használok a kenyereimhez.
A komlós változatot kétféleképpen csinálom:
- Egy egyszerű őrölt morzsoltkát csinálok, és azt dagasztás előtt vízbe áztatom, ebbe rakom bele a komlóvirágot is ázni. Ha egy kicsit több időm van, akkor előtte főzök komlófőzetet, és abba áztatom a morzsoltkát. A kovászhoz sűrű szitán (kávéfilter is nagyon jó hozzá) át leszűröm, és a levét használom fel. Az egyszerű morzsoltka készítését itt találod fázisképekkel kiegészítve.
- A kenyértésztából formázás előtt elveszek egy darabot. Komlófőzetet főzök, leszűröm, és leforrázom vele a búzakorpát. Ha kihűlt, akkor hozzádagasztom az elvett tésztához. Szobahőmérsékleten kb 12 órát, hűtőben 24-et hagyom érni. Ha ez kész, akkor az egyszerű morzsoltkánál leírtak szerint darabosra őrlöm. Ha kell, teszek még hozzá korpát vagy lisztet. Megszárítom. Így is fel lehet használni, de gyorsabban lehet a kovászhoz hozzátenni, ha ezután még porrá őrlöm. Legutóbb 20 dkg tésztához kb 250 g korpát tettem. Komlófőzet pedig annyi kell, amennyit felvesz.
Általában kenyérsütés előtti este áztatom be, de ha sietek, akkor csak kb fél órával előtte.
|