Recept átszámítása
2007.11.15. 10:56
Sokan bajban vannak, ha egy olyan recepttel találkoznak, amely túl nagy vagy túl kicsi a saját edényéhez, család fogyasztásához. Ezért szeretnék egy kis segítséget adni, hogy lehet nagyon egyszerűen átszámolni egy receptet kisebbre vagy nagyobbra. Nekem a kenyérreceptjeim általában 80 dkg lisztből készülnek, ezért ezen mutatom be. Le-föl lehet egy kicsit kerekíteni a végeredménynél.
A víz és élesztő mennyiségétől is el lehet térni. Az oka? Egyrészt minden lisztnek más a folyadékfelvevő képessége. Még ha ugyanazt a lisztet is veszed állandóan, lehet, hogy egy másik eresztésé eltér. Másrészt mindenki másban, máshogy dagaszt. Ez is befolyásolja. Ha ugyanannyi liszthez Ti kevesebbet vagy többet raktok, mint ahogy a recept írja, akkor nyugodtan próbáljátok ki annyi folyadékkal, amennyit egyébként annyí liszthez szoktatok rakni.
Az élesztő és só mennyisége pedig egész egyszerűen ízlés, szokás kérdése. Ha másképp szereted, nyugodtan tegyél bele annyit, amennyit szoktál.
Csökkentés |
|
Növelés |
Először is el kell dönteni, hogy mennyi lisztből szeretnénk sütni. Legyen most 50 dkg. Elosztjuk az 50-et 80-al = 0,625. Minden hozzávalót beszorzunk ezzel a számmal.
|
|
80 dkg helyett 1kg (100dkg) 100/80=1,25. Tehát minden hozzávalót 1,25-el beszorzunk. |
50 |
80 dkg liszt |
100 dkg |
1,25-1,5 |
2-2,5 dkg élesztő |
2,5-3,1 |
3,4 |
5,5 dl víz |
6,8-6,9 |
1-1,5 |
2 ek b.pehely |
2,5 |
|
Csipet aszkorbinsav |
|
0,5 |
1 kk cukor |
1+1/4 |
1-1,5 |
2 kk só |
2,5 |
3 |
5 cl olaj |
6,2 |
|