Fonott kalács
2007.11.15. 11:38
Oetker recept
- 500 g liszt
- 30 g élesztő
- 1/4 l langyos tej
- 60 g olvasztott vaj
- 60 g cukor
- 2 tojás
- 1 kk só
- 1 tojássárgája a tészta megkenéséhez
- 1 ek víz a tészta megkenéséhez
- A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és abba morzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük úgy, hogy az élesztő feloldódjon a tejben, közben egy kis lisztet is keverünk hozzá. Ezután az "alaptészta" tetejére vékony lisztréteget szitálunk, letakarva, meleg helyen kb 15 percig kelesztjük, míg repedések nem lesznek rajta.
- A vajat, cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, az alaptésztához adjuk, belekeverjük és rövid ideig verjük, hogy a hozzávalók összevegyüljenek és a tészta máris kissé meglazuljon.
- Ezután kézzel szép simára és szárazra dagasztjuk a tésztát, cipóvá formáljuk, visszatesszük a tálba, meghintjük egy kis liszttel, majd konyharuhával letakarva hőmérséklettől függően 15-30 percig kelesztjük, amíg legalább a kétszeresére nem dagad. Még lyukacsosabb lesz, ha még egyszer átdagasztjuk, és ismét 15-30 percig kelesztjük.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a sütőlemezt kikenjük.
- A tésztát lisztezett deszkán 3 részre ösztjuk, és mindegyiket kissé hegyes végű tekerccsé formáljuk. A tekercsek összefonását legjobb középről kezdeni, aztán a tésztát megfordítjuk, és a másik oldaláról fonjuk készre.
- Sütőlemezre tesszük. A tojássárgáját vízzel felverjük, megkenjük vele a kalácsot Újabb 10 percig kelesztjük. A középső sínen 30-35 percig sütjük
|