Komlós korpás
2007.11.15. 12:21
5 literes edényhez
- 3 ek korpás morzsoltka
- 3 ek komlóvirág
- 5,5 dl víz
- 80 dkg liszt
- 2.5 dlg élesztő
- 1,5 kk barnacukor
- 3 kk só
- 3 cl olaj
- aszkorbinsav
- 2 ek burg.pehely
A morzsoltkát és a száraz komlóvirágot legjobb előző este beáztatni kb 5 dl vízbe. (Ha elfelejtem, akkor jó meleg vízbe áztatom jó fél órát, közben többször megkeverem.) Másnap reggel sűrű szitán át leszűröm, és jól kinyomkodom belőle a folyadékot. Annyi vizet teszek még hozzá, hogy 5,5 dl legyen.
Felmelegítem.
- kb 3,5 dl leszűrt lébe elmorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, aszkorbinsavat, burgonyapelyhet, 25 dkg lisztet.
Mindezt jól összekeverem. Kb 45-55 percig hagyom felfutni, míg jó nagy buborékok lesznek benne, és kicsit el is kezd bugyogni. Majd hozzáteszem a maradék vizet, sót, olajat. Bedagasztom. Tálas mixerrel ez kb 8-10 perc, utána kézzel még egy kicsit átdolgozom a kelesztőtálban. 20 perc kelesztás után egy kicsit visszadolgozom, majd újra kelesztem kb 40 percig, amíg jó duplájára kel. Formázom, bevágom és utoljára 50-55 percig lefedve a sütőedényben kelesztem, madj,előmelegített 225 fokos sütőbe teszem. 35-40 perc múlva kiveszem az edényből, és tepsin, szabadon sütöm még 15-20 percig.
|