Tejsavós-búzacsírás kenyér
2008.01.15. 11:21
morzsoltkával
- 80 dkg liszt (10 fehér tönköly, 10 fehér rozs, 20 BL112, 40 BL80)
- 2,5 dkg élesztő
- 5,7 dl víz
- 3 cl olivaolaj
- 4-5 ek morzsoltka
- 2 ek burgonyapehely
- 2 ek tejsavó
- 2 ek búzacsíra
- 1,5 kk barnacukor
- 3 kk só
- csipet aszkorbinsav
A morzsoltkát már előző nap beáztatom 5dl vízbe. Ha másnap sütök, akkor csak a konyhapulton hagyom ázni, viszont ha csak 1-2 nap múlva, akkor hűtőbe teszem.
- Sűrű szitán leszűröm, 5dl-re visszapótlom a vizet. Langyosra melegítem.
- 30 dkg lisztet, a leszűrt lét, élesztőt, burgonyapelyhet, tejsavót, búzacsírát, barnacukrot és az aszkorbint jól elkeverem. Lefedve kb 50 percig hagyom kovászolódni.
- A maradék (kb 7 cl) vizet elkeverem a sóval, majd az olajjal.
- A maradék liszthez hozzáöntöm a kovászt, egy kicsit dagasztom, majd apránként hozzárakom a sós-olajos vizet. Bedagasztom.
- 50-55 percig kelesztőtálban kelesztem
- majd formázom és rögtön bevágom. Így is kelesztem kb 50 percig.
- Közvetlenül sütés előtt langyos vízzel megspriccelem, és 225 fokos, előmelegített sütőben lefedve 50 percig sütöm, majd 10 percig tepsin, szabadon.
- Rácsra teszem, jól megspriccelem vízzel, és hagyom kihűlni.
|