Lekváros Bukta
2008.01.27. 10:16
Tutireceptek oldalról
Lekváros bukta másképp recept
Hozzávalók:
50 dkg liszt,csapott kk.só,2 dl tej,3 db tojás,7 dkg margarin,1/2 cs.élesztő,5 dkg p.cukor,20 dkg lekvár.
(túrót,mákot vagy almát is tehetünk bele tölteléknek)
Elkészítés:
Az élesztőből és a tejből kovászt készítünk,majd meghintjük liszttel.A lisztet picit megózzuk,majd hozzáadjuk a kovászt,a t.sárgájákat,az olvasztott margarint és jól összedolgozzuk a tésztát.(Ha a kezünktől és az edénytől könnyedén elválik a tészta,akkor jó!)Egyenletes melegben kb.30 percig kelesztjük,majd 4 felé osztottam, és a cipókat egyenként lisztezett deszkán kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, 4 felé vágjuk atésztát. Így 16 db lesz belőle..Betöltjük,majd feltekerjük a tésztát, újabb 30 perc kelesztés, majd kb.180-200 fokon,előmelegített sütőben sütjük.(Zsírozott vagy vajazott,liszttel meghintett tepsiben,vagy sütőpípírral bélelt tepsiben!)Mielőtt kisütnénk megkenjük a tetejét tojással.Porcukorral meghintjük a kisült buktákat.
Lekváros bukta recept
Hozzávalók:
a kovászhoz:
1 evőkanál finomliszt,
3 dkg friss élesztő,
1 evőkanál porcukor,
1 dl tej;
a tésztához:
50 dkg finomliszt,
2 evőkanál porcukor,
kevés tej,
4 dkg vaj vagy margarin,
3 tojás sárgája,
csipetnyi só;
a töltelékhez:
30 dkg lekvár (minél keményebb vagy szárazabb, annál jobb);
a tészta tetejére:
10 dkg zsír.
Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, 1 evőkanál lisztet és porcukrot, majd langyos helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. 5 x 8 cm-es téglalapokra vágjuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a lekvárt annyi hosszúkás darabra vágjuk, amennyi a tésztalapok száma. Mindegyikre ráteszünk egy darabot, és belegöngyöljük a tésztába. A buktákat olvasztott zsírral bekenjük, és zsírozott tepsibe tesszük, nem nagyon szorosan egymás mellé. További fél órán keresztül még kelesztjük, majd az előmelegített, forró, gőzös sütőben, közepes lángon megsütjük.
|