Kenyerek : Ukrán rozskenyér - Kenyérke receptje |
Ukrán rozskenyér - Kenyérke receptje
2008.09.23. 17:55
2006-ban E.Margit kenyeres találkozóján kostóltam meg Kenyérke ukrán kenyerét. Jó sok idő eltelt azóta, de még mindig a számban érzem felejthetetlen ízét.
Ukrán rozskenyér kenyérsütőgépben - Kenyérke
2007.09.16. 13:22
Súlya készen: ca. 60 dkg
150 g teljes RL90-es rozsliszt
150 g kenyérliszt
170 g rozskovász (RL180-as lisztből)
1 Tk. só
1 mokkásk. őrölt kömény,
1 mokkásk. szemes kömény,
1 mokkásk. őrölt koriánder,
150 ml víz (langyos)
A kimért lisztet a fűszerekkel és a sóval egy tálban jól összekeverjük. Közepébe tesszük a kovászt, melyet a víz felével összekeverünk. Ezután hozzá dolgozzuk a lisztet. A maradék vizet szükség szerint adagoljuk. Rugalmas, sima tésztalabdát kell készítenünk, melyet 10-15 percig pihentetünk a tállal leborítva. Ezután átgyúrjuk, formázzuk és bele tesszük a kenyérsütő üstjébe. Végezetül vízporlasztóval befújjuk a tetejét és addig kelesztjük, amíg több mint 2-szeresére nő. Ezután a sütő programmal megsütjük. A program lefutása után hagyjuk még a gépben a kenyeret 15-20 percig, hogy kellően meg tudjon sülni mindenhol.
Kenyérsütőgép helyett én a villanysütőben, 10x32 cm-es zománcos formában sütöttem meg.
|