Kenyerek : Tk. Tönkölyös kovászos kenyér |
Tk. Tönkölyös kovászos kenyér
Kiskukta 2008.09.26. 12:09
Etetgetős kovásszal
P.Zsizsu Egyszerű kovászos kenyérreceptjét alakítottam át a család ízléséhez.
Tönkölyös kovászos kenyér:
10 dkg TK tönköly rétes liszt
20 dkg fehér tönkölybúza liszt
20 dkg BL-80-as liszt
3 cl olívaolaj
2 ek burgonyapehely
2 ek tejsavó
2 ek búzacsíra
2 km só
2 km barnacukor
1 dkg élesztő
20 dkg aktív kovász (most rozskovásszal készült, mert csak ez volt aktív)
Kb 2,5 dl langyos víz (a kovásztól sűrűségétől függ)
Az élesztőt kevés vízzel és liszttel felfuttattam. Amíg az élesztő dolgozott, addig a liszteket összekevertem, és a tálas mixerbe szitáltam. Közepébe raktam a kovászt, széléről vékony réteg lisztet húztam rá. A többi száraz hozzávalót is rászórtam. Amikor az élesztő kellően felfutott, minden hozzávalót bedagasztottam, kelesztő tálba tettem. Fél óra múlva óvatosan átdagasztottam, majd még kb. 1 órát kelt. Ezután lisztezett felületen megformáztam, 3 L-es Ultra+ -ba raktam, ahol kb. 60 percig hagytam kelni. Ezután 220 fokos sütőben lefedve 50 percig, majd az edényből kivéve szabadon még 10 percig sütöttem.
|