Kenyerek : rozskovászporos, jénaiban sült |
rozskovászporos, jénaiban sült
Kiskukta 2008.11.05. 12:14
régóta szerettem volna kipróbálni a jénais kenyérsütést.....
- 70 dkg lisztből (5 tk tönk, 10 fehér tönk, 25 BL55, 30 BL80),
- 1 ek rozskovászpor,
- 4.5 dl leszűrt morzsoltkás víz,
- 3 cl olíva + 5cl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő,
- 2 nm búzacsíra,
- 2 nm tejsavó,
- 1 nm burg.pehely,
- 1,5 km barnacukor,
- 3 km só
Kovászhoz:
25 dkg liszt, kovászpor, langyos morzsoltkás víz, élesztő, búzacsíra, tejsavó, burg.pehely, barnacukor. Jól összekevertem, kb. 50 percig hagytam a tálban.
Ezután a maradék 45 dkg liszttel, sóval, olívaolajjal és vízzel bedagasztottam. Szorosabb tésztát készítettem, mivel most olyan sütőformába raktam, ami nem fogja megtartani a tésztát.
20 perc után kicsit átdolgoztam, majd újabb 50 perc kelesztés után formáztam, raktam a vizes sütőpapíros jénaiba. Tetejét bevágtam, jól megspricceltem vízzel, majd letakarva még 50 percig kelt. Ekkor még utoljára jól megspricceltem vízzel, majd beraktam a hideg sütőbe, félvén, hogy az előmelegítettben elpattan a jénai. 220 fokon, légkeveréssel sült kb. 50 percet, majd kivettem a jénaiból, és szabadon, sütőrácson sült még 10 percig.
|