Hájas tészta
Nagyi 2008.12.09. 11:47
Nagymamám sütötte ezt a finomságot gyerekkoromban......
- 70 dkg liszt
- 40 dkg tisztított, darált háj
- 2 kanál tejföl
- 1 egész tojás
- 1 dl fehérbor (vagy 1 kanál ecet)
- 1 csapott kávéskanál só
- 1 csapott kávéskanál cukor
- szódavíz vagy víz
A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk, hidegre tesszük. A megmaradt hozzávalókkal rétestésztát gyúrunk, 15 percig pihentetjük. Ezután a tésztát vékonyra nyújtjuk, a lisztes hájat rákenjük. Az egészet felcsavarjuk, ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és négyszeresre összehajtjuk. 20 percig hideg helyen pihentetjük. A nyújtást, hajtogatást , pihentetést még kétszer ismételjük, de most már elég háromszorosra összehajtogatni.
A tésztát 1/2 cm vastagra nyújtjuk, kb 6 cm-es négyszögekre vágjuk. Közepére savanykás lekvárt teszük, háromszögre hajtjuk. Előmelegített, légkeveréssel 210 fokos sütőben kb 35-40 percig sütjük. A tetejét nem kell semmivel sem megkenni!!!
|