Nyírségi gombócleves
Szöllősi Judit a Bagolyvár étterem konyhafőnöke 2009.10.24. 20:24
Ezt a levest egy étteremben ettem először. Eszméletlenül finom. Tartalmas, laktató. Egytálételnek is beillik. Kicsit pepecselős, macerás megfőzni, de megéri! Borjúhús helyett valamilyen sovány sertéshússal is készíthető.
Sokáig kerestem a receptjét. Több változatot is találtam, de egyik sem volt olyan, mint amit először ettem. Végül egy régebbi Nők Lapja számban rábukkantam az igazira.
NYÍRSÉGI GOMBÓCLEVES
HOZZÁVALÓK:
40 dkg borjúhús
Só, fehérbors
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db zellergumó
1 fej vöröshagyma
30 dkg gomba
Kis fej karfiol
10 dkg zöldborsó
Vaj, liszt
3 dl tejszín
Citromlé
1 csomag petrezselyem
A burgonyagombóchoz:
5 db krumpli
3 dkg vaj
1 tojás
15 dkg liszt
Petrezselyem
Elkészítési idő:
Kb. 60 perc
|
Olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük az apró kockára vágott borjúhúst, kissé megpirítjuk, sózzuk, megszórjuk fehérborssal, majd egy kevés vizet öntünk rá. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, kicsit később a zöldborsót. Puhára főzzük. Majd hozzáadjuk a vajban párolt, szeletekre vagy kis cikkekre vágott gombát és a sós vízben puhára főzött karfiolt. Vajas rántást készítünk, amit tejszínnel dúsítunk. Ezzel besűrítjük a levest; végül citromlével ízesítjük, a tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
A burgonyagombóchoz sós vízben megfőzzük a burgonyát, áttörjük, kihűtjük, egy kevés vajat, fölaprított petrezselymet és egy tojást keverünk hozzá, liszttel megfelelő keménységűre gyúrjuk. A masszából kis gombócokat formálunk és forró, sós vízben kifőzzük.
|
|